Stop “Eu sunt Antitalent”

Prin acest text sper sa-i pot ajuta pe cei care doresc sa inceapa cursuri de dans si nu numai.

Pentru cine nu ma cunoaste, am inceput sa predau in 1997 arte martiale si din 2008 cursuri de salsa si bachata. Pe scurt, sunt peste 20 de ani in care am interactionat cu mii, zeci de mii de elevi si una dintre cele mai comune afirmatii ale lor era/este aceasta: “Eu sunt antitalent” / sigur n-o sa ma descurc. Dupa atatia ani de predat, antrenant, am ajuns la concluzia ca oamenii se saboteaza singuri, in mare. Ok, mai exista si exceptii, din motive fizice sau care sufera de diverse afectiuni si nu pot progresa intr-un anumit sport.

De ce spun ca oamenii se saboteaza singuri? Pentru ca in momentul in care “dai de greu” e mai simplu sa spui despre tine ca esti “antitalent” sau, intr-un anumit context, cineva prost pregatit, ca sa nu-l numim antrenor, ti-a spus ca esti “antitalent” si in acel moment in tine a inceput sa se dezvolte o idee, un program, cum ca asa este si nu mai are rost sa incerci mai departe. Insa ii vezi pe ceilalti ca totusi pot si iti mai dai o sansa, dar oricum tu stii ca esti antitalent si tot ce incerci sa inveti nu se va lipi de tine, pentru ca, mental, tu deja stii ca nu vei reusi! Si da, asa este, NU VEI REUSI!

Primesc telefoane de la viitori elevi, care doresc sa se inscrie la cursuri, si una dintre cele mai folosite expresii sunt “am doua picioare stangi” si, evident, “sunt antitalent”. Timpul, felul in care noi predam, a dovedit ca majoritatea se inseala, ca in realitate nu este asa, ci ca lupta nu este de natura fizica, la modul ca ei ar putea sa faca respectivele miscari, ci este o lupta deja pierduta in interior, in mintea si in sufletul lor.

Ce pot face eu cu un om de acest gen? Sa-i dovedesc contrariul? Sa fac orice sa-i arat ca el greseste si eu am dreptate? Sa-l las in pace si eventual sa se prinda singur? Sa-l tratez ca pe toti ceilalti?

De-a lungul timpului am incercat diverse abordari.

– Il vezi ca e “stangaci” si stai langa el, ii explici de 2, de 10, de 100 de ori. Rezultatul: el oricum s-a blocat dupa primele secunde si tot ce incerci tu in momentul ala la el nu mai ajunge.

– Ii faci complimente cand face ceva bine, ce pana atunci nu-i iesea. Asta e cu dus-intors. Mi s-a intamplat sa se bucure cu adevarat de reusita, constiend fiind ca asa este sau sa creada ca se face misto de el, pentru ca el oricum este antitalent si nu poate sa-si vada progresul.

– Sa-l ignori in speranta ca oricum va pleca… este cea mai proasta idee.

– Sa-l tratezi ca pe toti ceilalti… la fel, este cu dus-intors, pentru ca e clar ca el a plecat la drum pe minus si daca nu simte ca ceva ii iese bine, oricum se va lasa, pentru ca el inca va crede ca este antitalent.

Daca sperati la o concluzie fericita, nu este, din pacate. Rolul meu ca instructor este destul de complicat si nu am gasit raspunsul la intrebare, dar ce am gasit in toti acesti ani este ca dincolo de timp sau complimente sau ce altceva crezi ca le poti da oamenilor care gandesc asa, cel mai important este sa le dai SPERANTA! Speranta va fi cea care-i va salva si trebuie sa iti cunosti elevii, sa fii antent la ei, uneori ajuta sa afli si lucruri pe langa despre viata lui, sa-l intelegi de ce reactioneaza asa, de ce nu-i bine sa-i faci complimente sau de ce e bine sa-i faci complimente, de ce nu-i bine sa stai prea mult in spatiul lui personal sau, din contra, sa ii oferi sprijinul tau. Nu-i o formula universala, pentru ca toti oamenii sunt diferiti, iar adultii deja sunt plini de bagaje, de frustrari.

Tot ce am putut face si inca o fac, este SA-MI PESE de fiecare elev in parte! Sfatul meu pentru cei care sunteti asa, si nu doar in domeniul meu, ci in general, daca ganditi asa despre voi… GRESITI! Stergeti-va aceasta idee din cap, toti putem sa ajungem sa facem lucruri marete, trebuie doar sa nu renuntati, chiar daca dureaza 1 luna, 1 an sau chiar multi ani.

Prin a-ti dovedi tie ca nu esti antitalent, iti poti schimba viata in bine, pe toate planurile!

Cati credeti ca nu mi-au zis ca nu voi putea face niciodata karate si am ajuns campion de atatea ori sau la dans, cati n-au ras de mine si, la fel, am realizat lucruri extraordinare? Din punct de vedere fizic nu am avut voie sa fac sport, m-am nascut cu diverse probleme de sanatate pe care inca le mai am si mi-a fost interzis sportul si pe parcurs am invins toate prejudecatile, si nu ca sa dovedesc cuiva, ceva, ci pentru mine, ca sa duc o viata de om implinit, care nu regreta cand se uita in urma, in ciuda tututor celor care mi-au spus “nu o sa poti face asta niciodata”.

Valentin Stefan, Salsa Factory

„Dacă nu faci greșeli, înseamnă că nu încerci suficient de mult.” Wess Roberts

„Cea mai mare greşeală pe care o poate face cineva este să îi fie frică să greşească.” Elbert Hubbard

„Inteligenţa nu înseamnă să nu faci greşeli, ci să vezi repede cum poţi să le îndrepţi.” – Bertolt Brecht

Share:
Copyright © Salsa Factory 2008