Dansul, prin ochii unui cursant

ochiiunuicursant
Am început cursurile de salsa și bachata în septembrie 2012. Lucram de un an în publicitate și simțeam că nu mai am aer. Că fiecare zi seamănă cu cealaltă atât de mult, încât dacă cineva mă întreba “ce mai faci?” mintea mea nu se putea agăța de nimic. “Să-ți povestesc ce fain e să te plimbi cu metroul dimineața! Cobori într-un tunel subteran, unde e răcoare și vânt, miroase a cauciuc și apă stătută, alături de alți oameni la fel de goi ca și tine, intri într-un tren al cărui conductor e un bărbat cu expresivitatea unui robot de bucătărie, te repezi să prinzi un scaun, sfârșești a sta în picioare, lângă ușa prin care vor intra la următoarea stație și mai mulți domni posaci și fete smălțuite, faci pasul mare când te dai jos din tren, “Mind the gap!” cum ar spune englezii, înjuri în gând pe cei care stau pe partea stângă a scării rulante, destinate urcatului în pas voios, spre aer și soare”. Nu poți povesti asta cuiva, nu-i așa? Prin urmare am prins din zbor de la o prietenă că merge la salsa și m-am înscris și eu.

1, 2, 3, 5, 6, 7. Lipsește ceva? Nu chiar. De asemenea, 1+1=3: eu, tu și cuplul nostru, pe care îl purtăm fluid printre celelalte cupluri, pe ritmul plin de viață al muzicii. Pașii de bază sunt de bază și facem switch la fiecare minut, ca să nu ne obișnuim cu greșelile unui singur partener. Capul sus, zâmbim, ochi în ochi, cu încredere de sine și grație. Domnii propun, domnițele dispun. Liderii conduc, folowerii urmează. El dă semnale hotărâte, ea le recunoaște. El e creativ și ia decizii, ea nu anticipează și se lasă condusă. El o pune în evidență, o face să strălucească, ea e senzuală și își arată frumusețea prin styling și shining. Are și el styling, dar mai subtil. Facem right-turn, left-turn și Susie Q. Free-style, dacă melodia incită.

Dacă o seară de club ar fi o salată de fructe, salsa ar fi ananasul, bachata papaya, kizomba fructul pasiunii, zouk mango, cha-cha-cha strugurii, merengue fulgii de migdale și pachanga cognacul. Cu cât știi mai multe figuri sau mai multe dansuri, cu atât ești mai relaxat, ai mișcări mai fluide, partenerul tău e mai fericit și arăți mai bine. Apropo de fluiditate, poți împrumuta ceva din elementele naturii sau din caracterul altor animale. Poți fi ca apa, ca aerul sau focul. Poți fi alunecos ca un pește, rapid ca limba unui cameleon sau încrezut ca un păun. Și e plăcut, ca un drog legal, sănătos și dietetic.

Cursurile de dansuri latino îți schimbă viața. Cum?
1. Descoperi o comunitate națională și internațională uriașă. Toți oameni pasionați, frumoși, deștepți, diverși, de toate vârstele, culorile, mărimile și aspirațiile. În fiecare sfârșit de săptămână se întâmplă petreceri. Aproape în fiecare lună poți merge la un festival. Te poți pregăti pentru concursuri. Ai mereu ce face. Practic, nu ai cum să te mai simți singur.

2. În aproape orice oraș din lume te-ai muta, ți-ai putea face prieteni ușor mergând la cursuri acolo. Dansurile latino sunt ca engleza – o limbă internațională, prin care poți exprima sentimente și prin care te poți apropia de ceilalți.

3. “Love yourself and the world will follow” e o zicală foarte adevărată, iar dansurile latino te pot face să te iubești mai mult, fiindcă vei deveni stăpân pe corpul tău, îl vei remodela și reinventa.

4. Exersezi curajul cu fiecare invitație la dans pe care o faci, indiferent dacă ești fată sau băiat.

5. Ai șansa să muști din oameni plini și sinceri, cum sunt instructorii de la Factory. Să înveți de la ei mai mult decât dansul – un mod de viață în care faci ce-ți place, muncești mult și ești răsplătit pentru asta, fiindcă ai inima deschisă.

6. Cu fiecare switch, intri pentru 1 minut în lumea unui alt om, diferit de tine, diferit de ceilalți, care îți place sau nu, dar care are istoria, nevoile și dorințele lui. Înveți să-l accepți așa cum e și să-l încurajezi să devină mai bun.

7. Uneori, în club, pe parcursul unei singure melodii, trăiești o întreagă poveste cu cineva. În dans nu se vorbește, se simte.
De acum, când cineva mă întreabă “ce mai fac?”, răspund simplu: “Dansez”. Încearcăși tu! Se vor uita ciudat la început, dar zâmbetul pe care nu ți-l poți abține le va spune tot ce au nevoie să știe.

Autor: Georgiana Șerban

Share:
Copyright © Salsa Factory 2008