Bachata Sensual

DD5

S-a tot discutat in ultima vreme ca bachata sensual nu este bachata si au fost pusi la zid destul de mult Daniel si Desiree.
Se discuta “pe la colturi” despre treaba asta si cred, ca putem detalia mai in amanunt despre ce este vorba.
In primul rand, din cate stiu eu, promotorii acestui stil sunt Korke si Judith, insa Daniel si Desiree l-au facut mult mai cunoscut prin felul lor unic de a preda si de a se comporta unul cu celalalt.

Vreau sa punctez niste aspecte foarte importante.

1. Bachata sensual nu ar trebui predata decat la avansati

De ce spun asta? Nu stiu daca va uitati cum arata sau cum le ies figurile de bachata sensual celor care danseaza in club copiindu-le figurile lui D&D. Ca sa poti sa stapanesti niste miscari in aparenta simple (da, la fel se spune si despre kizomba, insa acel “simplu” este al dracului de greu de facut astfel incat sa arate si bine si SIMPLU) iti trebuie o coordonare in primul rand a corpului tau, iti trebuie o tehnica extrem de buna de conducere a acelor figuri, trebuie sa fii pe muzica, trebuie sa ai un echilibru foarte bun, trebuie sa-i dai incredere partenerei ca ea sa poata sa se relaxeze atat de mult incat sa fie convinsa psihic in primul rand sa faca figurile respective. Au incepatorii toate deprinderile acestea? Nu! Categoric nu.
Daca va uitati la cei care participa la workshopurile lui D&D o sa observati ca doar avansatilor sau instructorilor care participa la workshop le ies figurile. Insa celorlalti 90% din sala nu le iese nimic care sa semene cu ce li s-a predat.
Intr-adevar “Bachata Sensual” vinde la multi. Insa e diferenta uriasa intre cum arata la D&D si cum arata la cei care danseaza ca ei.
Consider ca daca tot vrei sa vinzi BS, adica Bachata Sensual, sa ai grija ca o sa ajunga sa fie BS adica Bullshit la oameni. Deci cand vrei sa predai Bachata Sensual sa te asiguri ca nivelul workshopului sau al cursantilor este de avansati sau chiar instructori.

2. Tu, cel care vrei sa inveti BACHATA, invata intai basic-ul de Bachata

Ce inseamna asta. Tu auzi de BACHATA, suna frumos, exotic, sau poate chiar Sensual. Insa nu te arunca din prima sa pariticipi la workshop-uri de Bachata Sensual, cat timp tu nu stii pasii de baza si figuri standard. Intai trebuie sa inveti sa te deplasezi singur, sa intelegi ritmul, schimbarile de ritm, sa inveti sa conduci fata in figuri simple, din Open Position si d-abia dupa aceea sa te apropii si sa incepi sa faci anumite figuri din Close Position.
Tu, ca instructor, nu preda Bachata Sensual la cursurile de incepatori, pentru ca vei crea niste monstri care fac rau atat persoanelor cu care danseaza, cat si celor din jur. Invata-i Bachata Dominicana, invata-i de unde a plecat Bachata si d-abia dupa ce ei devin avansati (adica ANI de cursuri), d-abia atunci sa le predai Bachata Sensual.

3. Nu poti dansa Bachata Sensual cu oricine

Ce inseamna asta? Ca refuzam persoanele la dans? Nu, deloc. Inseamna ca dansezi cu oricine, dar nu Bachata Sensual. La ce ma refer? Simplu. In momentul in care inviti sau esti invitat la dans, niciodata nu incepi ca disperatul sa dai cu fata de parchet si s-o invarti pe toate partile. In primul rand trebuie sa intelegi nivelul persoanei cu care dansezi si sa te raportezi intotdeauna la asta. De acolo pleaca orice dans in pereche. Adaptarea la persoana cu care dansezi! Daca nu intelegi asta si iti faci tu figurile pe care le stii, indiferent de fata cu care dansezi, ai stricat tot. Ai stricat increderea pe care ea ti-o acorda, ai stricat melodia, ai stricat placerea unei persoane care ti-a acordat 5 minute din viata ei. Sa nu mai spun ca poti sa-i lovesti pe cei din jur cu avioanele tale.
A doua parte, daca fata este suficient de avansata incat corpul ei cat si increderea pe care ti-o acorda sunt suficiente pentru a dansa Bachata Sensual, trebuie sa intelegi cat de departe poti merge. Iar aici totul este subiectiv. Mereu, dar mereu sa fii atent cat de mult iti permiti cu persoana cu care dansezi. Nu fi nesimtit, nu depasi bunul simt! Gandeste-te ca Bachata Sensual deja inseamna depasirea unei bariere, deja dansul respectiv este ca o conversatie in care baiatul flirtreaza cu fata respectiva. E ca si cum vrei sa flirtezi cu cineva si in mijlocul conversatiei ii spui “FA, BAGI UN SUC CU MINE?”. E la fel si cu dansul. Daca ea nu ti-a permis sa faci anumite figuri, nu depasi bunul simt. Tineti minte: Atat fata cat si baiatul pot stabili niste reguli in timpul dansului. Daca baiatul este nesimtit, oricand te poti retrage, insa si invers! Nu inseamna ca abandonezi dansul, ci doar dansezi diferit daca simti ca nu este ok.

In incheire vreau sa mai adaug ca ma bucur ca exista Bachata Sensual, Bachata Moderna, Bachata Urbana sau alte feluri de bachata. Ele nu trebuiesc blamate, ci doar sa se sublinieze foarte clar ce stil de bachata se preda (legat de cursuri).
Insa nu uitati niciodata ca Bachata Dominicana este cea din care toate stilurile se trag. Fara acest fundament, niciun alt stil nu putea evolua.
Sfat pentru instructori. Nu treceti direct la Bachata Nu Stiu Cum, fara sa stiti sa dansati bachata dominicana!

Multumesc pentru rabdare.

Stefan Valentin,
Salsa Factory

Share:
Copyright © Salsa Factory 2008